Workshops - Retreats - Kurser - Konferencer - Behandlinger

Kurser: Ayur Vedisk madlavning

Alt for ofte foregår vores måltider i en atmosfære af travlhed og stress. Ayur Veda vægter meget højt, at vi giver os tid til at nyde den mad, vi indtager. Når vi nyder maden, bliver den fordøjet bedre. Og når vores fordøjelse virker, som den skal, er vores krop meget bedre rustet til at optage alle de værdier, maden bringer, for eksempel i form af vitaminer og mineraler. Fordøjelsen er en transformationsproces, som sender mange tusinde budskaber ud i kroppen.

På alle kurser serveres ayur vedisk mad. Quantum Care Center afholder også kurser i ayur vedisk madlavning, som vil hjælpe dig til at få balance mellem de tre energier (doshaer) Pitta, Vata og Kapha, Ayur Veda bygger sin filosofi på. På kurset om ayur vedisk madlavning får du rådgivning i, hvilke fødevarer der er hensigtsmæssige præcis for dig, og hvordan du behandler dem.

På kurset får du blandt andet gode råd om følgende:

Undgå mad, du ikke kan lide, for den tilfredsstiller ikke kroppen og sindet.
Det er tilrådeligt at vente nogle timer efter et måltid, før du spiser igen. Lad det forrige måltid blive fordøjet, og vent til du er sulten med at spise igen.
Spis ikke, når du er vred, bekymret eller bragt ud af ligevægt.
Spis i behageligt selskab eller behagelig stilhed.
Lad være med at se fjernsyn, høre radio eller læse, mens du spiser. Disse aktiviteter distraherer sanserne fra maden, du spiser, og dermed også transformationsprocessen i kroppen.
Bestræb dig på at indtage fødevarer, der er forenelige og lette at fordøje og optage, og spis kun, indtil du er mæt.
Drik ikke iskoldt vand før, under eller lige efter et måltid. Kulde giver kroppen et chok. Hvis du gerne vil drikke ved måltiderne, skal det være varme drikke, der kan bidrage til fordøjelsen.

Vælg så vidt muligt friske råvarer, gerne økologiske eller biodynamiske. Vær omhyggelig med at koge/ stege maden færdig, men pas på ikke at koge/stege maden for længe. Smid restemad ud, for der er ikke megen energi tilbage i den.
Spis ikke rå og tilberedt mad ved samme måltid. Rå mad er vanskeligere at fordøje.
Spis ikke frugt sammen med anden mad.
Bland ikke mælk/yoghurt med citrusfrugter, fisk, kød, æg eller grøntsager af natskyggefamilien (f.eks. kartofler, tomater, auberginer).
Bland ikke forskellige typer protein som f.eks. æg og ost.
Ayur Veda bruger krydderier både som smagsforstærker og som medicin, men også til at stimulere appetitten og som bidrag til fordøjelsen. De er med til at øge udskillelsen af mavesafter, øge tarmenes optagelsesevne, reducerer luft i maven og afbalancere doshaerne (energierne) i det hele taget. Derudover anbefales det at tilberede krydderierne sammen med maden i stedet for at drysse dem over bagefter.
Et godt krydderigrundlag i din husholdning kunne være følgende:
Koriander, kardemomme, sort peber, gurkemeje, kanel, spidskommen, fennikel, nellike, ingefær og muskatnød, dyvelstrik (hing) og sennepsfrø.
Ayur Veda anbefaler, at man ikke spiser rå grøntsager, fordi de er grove og vanskelige at fordøje. Det er bedre med tilberedte grøntsager. Tilberedt mad, som ifølge Ayur Veda er forfordøjet mad, kræver ikke så meget fordøjelsesenergi.
Det er bedst at spise hovedmåltidet midt på dagen, når solen står højest (Pitta-tiden), og hvor fordøjelsen arbejder bedst.

Læs her om de tre doshaer: